Gratis programvare
Mange tenker nok at gratisprogrammer er noe halvhjerta greier som har svært begrenset med funksjoner og kræsjer hvert tredje minutt, men det er ganske langt fra sannheten. Faktisk så kan du få gratis programvare som har svært avanserte funksjoner, som er stabile og som, for mange, kan være et reelt alternativ til både Lightroom, Photoshop og Final Cut!
Vi har plukket ut noen av de største, mest avanserte og mest stabile gratisprogrammene. Detter er programmer som er utviklet over flere år og som har solide utviklerteam i rygger. Det gjør at de fremdeles vil bli utviklet i tiden som kommer. Felles for alle er at de er gratis og fungerer på både Windows, Mac og Linux.
Bilderedigering
Adobe Photoshop er kongen i denne kategorien, men her finnes det faktisk utfordrere som sparker ganske godt fra seg.
Gimp
Gimp er et fullverdig bilderedigeringsprogram og kan for mange være en god erstatter til Photoshop. Her finner du alle funksjonene du forventer å finne og du jobber selvsagt med lag og masker på samme måte som i Photoshop og programmet finnes til og med på norsk. Selvsagt så må du belage deg på at funksjoner har litt andre navn, men med mange brukere er det lett å finne bruksanvisninger og hjelp på nettet. Ønsker du en mykere overgang bør du heller gå for Gimpshop. Dette er en modifisert utgave av Gimp som er laget for å ligne mest mulig på Photoshop.
Les mer og last ned fra Gimp.org
Krita
Krita startet som en program for bilderedigering, men har siden utviklet seg til å bli mer fokusert mot illustrasjon og vektorgrafikk. Derimot har det fremdeles en del kraftige redigeringsmuligheter for bilder i bunn.
Les mer og last ned fra Krita.org
Prosessering av råfiler
Adobe Lightroom er nok den mest kjente, men det finnes ganske mange andre alternativer i denne klassen som for eksempel Capture One, Silkypix og ON1. Det finnes også et par svært kraftige gratisverktøy. Ulempen med gratisprogrammene er at de ofte trenger litt ekstra tid før de får støtte for de nyeste kameraen.
Darktable
Darktable har svært kraftige verktøy for å jobbe med råfiler. Her finner du masker, kraftig støyfjerning og verktøy for sonesystem. Programmet er relativt raskt og du slipper treg importering og konvertering. svært raskt å jobbe med. I likhet med Lightroom importerer du i Darktable bildene til en katalog og du får mulighet til å organisere katalogen. Kommer du fra Lightroom vil Darktable med første øyekast virke noe overveldende med svært mange verktøy og avanserte innstillinger. Du må nok beregne litt tid på å komme i gang, men det finnes mye bra opplæringsmateriale.
Les mer og last ned fra Darktable.org
RawTherapee
I motsetning til Darktable og Lightroom har ikke RawTherapee en katalog til bildene. Her blar du gjennom bildene på disken. Du har fremdeles muligheten for å rangere bilder med stjerner og slikt, men fordelen er at det er en veldig rask arbeidsflyt når du slipper å vente på import. RawTherapee byr på graderte filter, men i skrivende stund er støtten for masker og lokale justeringer ikke helt på plass. Derimot er nok læringskurven mindre på RawTherapee enn på Darktable.
Les mer og last ned fra RawTherapee.com
digiKam
digiKam er ikke i hovedsak beregnet på å prosessere råfiler. Den har riktignok muligheten og har et greit utvalg av verktøy til formålet, men styrken til dette programmet er organisering av bilder og video. Her får du et program som i likhet med Lightroom bygger opp en database over alt av bilder og video, men her får du en del mer avanserte verktøy til denne oppgaven enn det Lightroom eller Darktable byr på.
Les mer og last ned fra digiKam.org
Videoredigering
Video er populært og det viser igjen i antallet nye gratisprogrammer for video. Derimot er det mange som har en del barnesykdommer enda. Derimot finnes det også et par helt profesjonelle varianter helt på linje med Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut eller Avid som har blitt brukt til Hollywood-filmer!
Davinci Resolve
Kanskje det aller beste alternativet på skrivende tidspunkt er Davinci Resolve. Her får du et fullverdig, helprofesjonelt redigerings- og postproduksjonsverktøy helt gratis! Davinci Resolve kommer i en gratisversjon, Davinci Resolve Standard og en betalingsversjon, Davinci Resolve Studio. Riktignok er gratisversjonen noe nedstrippet og mangler enkelte funksjoner sett i forhold til betalingsversjonen, men Blackmagic Design har på få år bygget opp Davinci Resolve til å bli ett av de ledende programmene i film- og videobransjen.
Les mer og last ned fra Blackmagicdesign.com
Lightworks
Tidlig på 90-tallet konkurrerte Lightworks med Avid om å bli ledende på digital redigering, men der Avid måtte kjøre på Mac, hadde Lightworks en egen spesialbygd redigeringspult. Avid vant nok den kampen og det som er Lghtworks i dag har lite til felles med originalen. I likhet med Davinci Resolve er dette er fullverdig profesjonelt verktøy brukt i Hollywood med en nedstrippet gratisversjon. Gratisversjonen til Lightworks har restriksjoner på formater en kan eksportere, men ellers har du svært mange muligheter.
Les mer og last ned fra lwks.com
Lyd
Lyden er jo halve opplevelsen. De fleste som driver med foto og video har gjerne en del lydmuligheter i videoredigeringen, men vi tar med et rent lydprogram også i oversikten her.
Audacity
Den ubestridte lederen innen lyd av gratisprogrammene er Audacity. Her får du mulighet for å redigere lydspor og en del avanserte filter og verktøy. Dette programmet er så anvennelig og greit at det er en selvfølge å ha på en hver datamaskin.
Les mer og last ned fra AudacityTeam.com